Tuan Haji Jasni Bin Omar ,
Pegawai Pendidikan Daerah Pasir Gudang

"Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera Kini kita sedang melayari gelombang satu Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013 -2015 . Saya penuh yakin komuniti sekolah berfikiran positif untuk menerima perubahan dan berusaha mengangkat martabat pendidikan daerah Pasir Gudang selari dengan hasrat Kementerian Pendidikan Malaysia dan Jabatan Pendidikan Johor. Adalah menjadi tanggungjawab kita bersama untuk sedar , faham dan mahu melaksanakan 5 Aspirasi Sistem Pendidikan Malaysia, 6 Aspirasi Murid dan 11 Anjakan dalam PPPM. Kini kita mengimpikan sekolah dapat membentuk pelajar yang sentiasa menjaga budi bahasa, bertingkahlaku mulia dan menjadikan sekolah sebagai tempat menimba ilmu dan kemahiran yangdiperlukan untuk masa depan masing-masing. Justeru saya mengharapkan rakan-rakan guru dapat memupuk, menggilap dan mengembangkan potensi pelajar secara ikhlas dan penuh tanggungjawab. “Kerja sepasukan meraih kegemilangan” dan “1 Hati ke Arah 1 Matlamat” akan terus menjadi simbolik kata yang akan menterjemah hasrat kita semua. Kini murid-murid kita akan menduduki peperiksaan UPSR, PT3, SPM ,STAM dan STPM. Saya penuh yakin para calon peperiksaan telah bersedia untuk mencipta sejarah kejayaan peribadi sekali gus mengangkat kecemerlangan sekolah dan Pejabat Pendidikan Daerah Pasir Gudang. Sesungguhnya “ Kejayaan Anda Kebanggaan Kami “. InsyaAllah. "

PEPERIKSAAN SETARA JABATAN PELAJARAN JOHOR 2012
oleh : ,
pada 24 Apr 2012

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

Adalah dimaklumkan bahawa peperiksaan setara Negeri Johor adalah seperti ketetapan berikut;

SEKOLAH MENENGAH

1. Peperiksaan Setara Pertengahan Tahun bagi Tingkatan 3 dan 5

2. JSI Setara Peperiksaan Percubaan PMR dan SPM

3. Peperiksaan Percubaan STPM

4. Peperiksaan Setara Akhir Tahun Tingkatan 2 dan 4

SEKOLAH RENDAH

1. Peperiksaan Setara Percubaan UPSR

2. Peperiksaan Setara Akhir Tahun Darjah 3, 4, dan 5

Skop peratus cakupan pemberatan soalan bagi Peperiksaan Setara Pertengahan Tahun bagi Tingkatan 3 dan 5 adalah;

Tingkatan 3 Dan Tingkatan 5;

1. Tajuk Tingkatan 3 & 5 sehingga bulan April 2012 berdasarkan PLAN-J

2. Pemberatan tajuk

Tingkatan 3:

Tingkatan                   Peratus Pemberatan (%)

1                                         20

2                                         20

3                                         60

Jumlah                                    100

Tingkatan 5:

Tingkatan                   Peratus Pemberatan (%)

4                                         30

5                                         70

Jumlah                                   100

Jika terdapat sebarang pertanyaan, sila hubungi En Kamarudzaman Bin Abdul Mubin ditalian 019-7504497 atau 07-2310143. Pekeliling dari jabatan boleh diperolehi dengan melihat post terkini di Blog Unit Penilaian Dan Peperiksaan.

Harap maklum, terima kasih.

Tindakan : Setiausaha Peperiksaan Dalaman Sekolah Rendah Dan Menengah